Populärmusik från Vittula

Populärmusik från Vittula är en uppväxthistoria, som följer Matti och hans vän Niila i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula på 1960-talet och början av 1970-talet.

Det är en berättelse om relationen till hembygden, den som formar dig och på många sätt gör dig till den du är, men som du samtidigt kan avsky och längta efter att få lämna bakom dig. En berättelse om hur det är att växa upp på en plats som känns så ofantligt långt borta från där allt händer. En plats där du alltid ligger lite efter. En berättelse om normer och mansrollen, vem eller vad du är om du inte passar in i den, och hur den kan skada både dig själv och andra. En berättelse om vänskap, att växa upp tillsammans och bandet den gemensamma uppväxten ger. En berättelse om kärleken till musiken, en kärlek som är omöjlig att värja sig mot och som kan ta dig till platser bortom verkligheten. Det är en berättelse om att vara ung, om lekar och drömmar. En berättelse som är lika mycket verklighet som lekfull fantasi.

Boken belönades med Augustpriset 2000

Foto: Ove Lillas

”Vi var annorlunda, en aning underlägsna, en aning obildade, en aning fattiga i anden. /…/ Vi hade inga kändisar. Vi hade inga bergochdalbanor, inga trafikljus, inga slott och herresäten. Vi hade bara oändliga mängder mygg, tornedalsfinska svordomar och kommunister.

Det var en uppväxt av brist. Inte en materiell sådan, där hade vi så vi klarade oss, utan en identitetsmässig. Vi var inga. /…/ Vi såg familjejordbruken dö och ängarna bli överväxta av sly, vi såg den sista timmerflottningen på Torneälven och sedan aldrig mer, vi såg fyrtio starka skogsarbetare ersättas av en enda dieselosande skotare, vi såg våra fäder hänga handskarna på spiken och resa sin väg, försvinna på långa veckopendlingar till Kirunagruvan. /…/ Vi kunde inte konversera, inte deklamera, inte slå in presenter eller hålla tal. Vi gick med tårna utåt. Vi bröt på finska utan att vara finnar, vi bröt på svenska utan att vara svenskar.”

Populärmusik från Vittula, Mikael Niemi, 2000

Foto: Åsa Tallgren

Nypremiär: 13.7.2023