Under liten himmel

Under liten himmel skrevs av Peter Snickars (1955-2015) och uppfördes på Wasa Teater år 2005-2006. Pjäsen handlar om tiden före och efter inbördeskriget då Åkerblomrörelsen fick starkt fotfäste i Österbotten. Annika Åman har bearbetat manuset och skrivit till ytterligare scener och karaktärer inspirerade av verkliga händelser och personer.

Pjäsen fick nytt liv på idylliska Kyroboas sommaren 2019 där den sågs av 5.500 personer. Pjäsen har nypremiär 15 juli 2020. 

Välkomna till Oravais Teater på en spännande teaterupplevelse!

“Låt det sägas klart och förbehållslöst: Oravais Teater levererar stor teater” Ulf Överfors, Österbottens Tidning

“Starkt under Oravais himmel. Karaktärerna, musiken, manus, regin – allt fungerar på Oravais Teater.” Åsa Tast, Vasabladet

Alexandra Mangs i rollen som Maria Åkerblom (foto: Ove Lillas)
250px-Maria_Akerblom_1924

Maria Åkerblom föddes 14 september 1898 i Snappertuna nära Ekenäs och dog 25 februari 1981 i Helsingfors. Hon började som fjortonåring se profetior i sömnen och predikade om världens slut. Under 1920-talet verkade hon främst i Karlebytrakten, bland annat i Terjärv och Nedervetil, men predikade också i Helsingfors. I de instabila tiderna fick hon en stor anhängarskara som litade blint på henne. Hennes predikoförmåga ansågs exceptionell, trots att hon inte var ensam om att predika i sömnen.

Hon var en omstridd person och på sin tid en kändis som tidningarna skrev om. Hennes svårigheter började då hon åtalades för att ha misshandlat en dräng. Hon åtalades också för att ha skjutit mot sina förföljare men hennes anhängare vittnade falskt till hennes fördel. Hon placerades på mentalsjukhus och satt fängslad ett flertal gånger men lyckades fly.

Då hon avtjänat sitt fängelsestraff bosatte hon sig i Mejlans i Helsingfors och levde ett stillsamt liv som affärskvinna. Hon var också en känd hunduppfödare. Åkerblomrörelsen hade anhängare ända fram till Marias död, däribland många barn, som också har vittnat om de oegentligheter som förekom inom sekten.